Valtakunnansovittelijan sovintoesitys on kaatunut

Kaikki osapuolet eivät olleet valmiita hyväksymään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että sovintoesityksen sisältö ei toimi jatkoneuvotteluiden pohjana, kun neuvottelupöytään aikanaan palataan.

- Neuvotteluita on käyty pitkään, joten nyt on aika vetää vähän henkeä ja sen jälkeen katsotaan miten edetään. Neuvottelut lähtevät nyt liikkeelle ns. nollatilanteesta, toteaa neuvottelupöydässä mukana oleva KTK:n toimialajohtaja Jari Järvi.

JUKO vaatii kuntakriisiin erillisratkaisua – ”On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edellyttää, että kriisiytyneessä kuntasovittelussa ryhdytään valmistelemaan erillisratkaisua, kun valtakunnansovittelijan sovintoesitys ei käynyt kaikille osapuolille.

- Erillisratkaisu on mahdollinen, koska kunnallinen pääsopimus eli neuvottelumenettelyä koskeva sopimus on päättynyt kokonaan, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun ovat osallistuneet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kuntien noin 420 000 palkansaajan virka- ja työehtosopimuksista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Heistä joka kolmas kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä. Kuukausi sitten työehtokiistan osapuolet pyysivät vapaaehtoista sovittelua.

JUKOa edustavat pääneuvotteluryhmässä Olli Luukkainen (OAJ), Maria Löfgren (JUKO), Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat).

 

JUKOn kuntasektorin sopimusalat: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), kunnallinen lääkärien työehtosopimus (LS) ja kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS).