Hoidathan kesäpelisi kuntoon

Hoidathan kesäpelin velvoitteet kuntoon

Moni ajoneuvo pölyttyy talviaikaan käyttämättömänä varastossa, kunnes teiden sulettua ne kaivetaan esiin, niistä pyyhitään pölyt ja kohta jo hypätään ohjaksiin ja tielle.

Tapahtumaketjussa unohtuu usein yksi tärkeä vaihe: ajoneuvolle, oli se mopo, moottoripyörä tai muu suvisäiden kulkuneuvo, tulee tehdä liikennekäyttöönotto, ennen kuin sillä lähtee seisonta-ajan jälkeen liikenteeseen. Samalla ajoneuvolle on hoidettava kuntoon liikennevakuutus. Molemmat voi tehdä kerralla kätevästi verkossa ajasta ja paikasta riippumatta.

Liikennekäytöstä poistettujen ajoneuvojen lukumäärä on kasvanut vuodesta toiseen. Esimerkiksi liikennekäytössä olevien moottoripyörien määrä on laskenut selvästi vuoden 2014 jälkeen, mutta samalla moottoripyörien kanta on jatkanut kasvuaan, kertovat Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) tilastot.

Käyttökiellossa olevalla ajoneuvolla ajava ottaa joka kerta suuren riskin, sillä viranomaisten valvontateknologia on kehittynyt ja käyttökiellossa olevalla ajoneuvolla ajamisesta jää kiinni entistä useammin. LVK:n mukaan vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni vuosittain 45 000.

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos myös kovensi sanktioita, jotka tulevat vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajamisesta.

Käyttökiellossa olevalla kulkupelillä ajava ottaa myös turhan riskin. Jos ajaessa sattuu onnettomuus, ei omista henkilövahingoista saa lainkaan korvauksia.