Puheenjohtajan tervehdys

Kesällä voimakkaaseen keskusteluun ovat nousseet valtion työllisyystoimet. Esillä on ollut erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoisia toteutusmalleja. Pohdinnassa on ollut mm. työttömyysturvan lisäpäivät, uusi työnhakumalli (yksilöllisen työnhaun tuen malli), paikallinen sopiminen ja työttömyysputken poistaminen.

Eläketurvakeskus on ennustanut yhä useamman jäävän työttömäksi ennen eläkeikää. Elinkeinoelämän suunnasta on esitetty niin kutsutun työttömyysputken poistamista. Tämä ennuste ja toive ovat täysin ristiriitaisia keskenään. Yhä useampi jää ennen eläkeikää työttömäksi ja eläkeputki poistettaisiin? Käsittämätön ajatus. Viimeisen työnantajan vastuu lisää ikääntyvien irtisanomisia suurissa yrityksissä. Työnantajat pelkäävät joutuvansa maksumiehiksi, jos työntekijä sairastuu ja joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Työttömyysputki-ikäiset työttömät harvoin enää työllistyvät, tai ainakin heillä on usein suuria haasteita saada uusi työpaikka. Toki työllistymiseen vaikuttaa myös ammattiala. Teknisellä alalla työskentelevän työttömän yli 50-vuotiaan on vaikea päästä työhaastatteluun ja hyvin haasteellista saada omaa alaa ja koulutusta vastaava vakituinen työpaikka. Vaikeus kasvaa joka vuosi lisää, ja yli 55-vuotiaan on lähes mahdotonta työllistyä. Eläkeputken tukkiminen toimii myös eläkeleikkurina. Eläkettä ei kerry lainkaan siltä ajalta, kun henkilö on työmarkkinatuella tai peruspäivärahalla.

Työttömille ikääntyville tulee kohdentaa työllisyystoimia tai antaa mahdollisuus työttömyysputkeen. On hyvin surullista, jos parhaassa työiässä oleva tekniikan ammattilainen jää työttömäksi ja samalla häneltä putoaa iso osa tuloista. Työttömyysputken poistaminen heikentäisi ikääntyvän työttömäksi jäävän toimeentuloa liikaa.

Sari Estilä

Sopimuskorotuksia 1.8.2020 – kiky-tunnit siirtyivät historiaan

Voimassaolevien työehtosopimusten ensimmäiset palkankorotukset ovat tulleet maksuun 1.8.2020. Kuntasopimuksessa ja Avaintan sopimuksessa korotus oli 1,22 %, valtion sopimuksessa 1,1 %. Kiky-työajanpidennykset ovat lakanneet olemasta voimassa kunnissa 31.8.2020 ja Avaintan sopimuksessa 16.8.2020. Valtion osalta kiky-tunnit poistuvat 1.10.2020.

Jäsenen tapaturmavakuutus turvanasi vapaa-ajalla

KTK on vakuuttanut jäsenensä vakuutusyhtiö Turvassa monipuolisella jäsenvakuutuksella. Jäsenvakuutus sisältää muun muassa vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, jossa vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet (myös maksavat eläkeläisjäsenet). Vapaa-ajan tapaturmavakuutus on voimassa sen vuoden loppuun, jonka aikana jäsen täyttää 70 vuotta.

Vakuutuksesta korvataan tapaturman hoitokuluja enintään 8772 € (omavastuu 84 €) tapaturmaa kohden, ja se on voimassa kaikkialla maailmassa. Vakuutus ei ole voimassa kilpaurheilussa eikä vakuutusehdoissa erikseen mainituissa urheilulajeissa ja harrastuksissa. Tutustu tapaturmavakuutukseen ja muihin jäsenen vakuutusetuihin osoitteessa turva.fi/ktk.

Museokortti

Museokorttiin yksi kuukausi kaupan päälle – 12+1 kk käyttöaikaa!

Lähde kaikkien aikojen kulttuurimatkalle! Ostaessasi täysin uuden Museokortin museosta tai verkosta tai jatkaessasi Museokorttisi voimassaoloa verkossa saat lisäkuukauden (12+1 kk) kaupan päälle. Etu on voimassa 30.9.2020 asti.

Museokortti on pääsylippusi yli 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Pelkästään pääkaupunkiseudulta löydät yli 50 Museokortti-kohdetta – nyt mukana myös Tiedekeskus Heureka! Kaikki museokohteet ja monipuoliset näyttely- ja tapahtumatiedot löydät osoitteesta Museot.fi.

Näin lunastat edun.