Puheenjohtajan palsta

Käynnistyvä liittokierros

Liittokohtainen sopimuskierros näyttää käynnistyvän hyvin takkuisesti. Lieneekö teollisuuden neuvottelujen taustalla vanhoja vivahteita menneistä kierroksista vai onko kyseessä pyrkimystä säädeltyyn tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun. Mene ja tiedä.

Joka tapauksessa neuvottelutilanne on jumiutunut ainakin hetkellisesti. Jos neuvotteluja kuvaisi jalkapallon näkökulmasta, niin ottelu on keskeytetty ja porukat ovat linnoittautuneet pukusuojiinsa. Miten tilanne etenee, ellei joukkueet jatka pelaamista? Pyydetäänkö katsojia lähtemään kotiin, kun pelaaminen ei juuri nyt maistu vai mitä tehdään? No varmaan neuvotteluiden jatkolle haetaan paineita ja painostustoimia, ellei muutoin asioissa päästä etenemään.

Nollakierrokseen tuskin uskoo kukaan. Maan taloustilanne kohenee, josta tekijätkin haluavat osansa. Nordean suunnasta on linjattu, että 0,7% korotuksilla pitäisi edetä ja pääministeri koitti käynnistää neuvotteluja ja korotuskeskusteluja. Kuntapöydässäkin odotellaan linjoja teollisuudesta kierroksen avaajilta. Tosin ktk:laisten yksityisen ja julkisen puolen sopimukset ovat katkolla vasta tammikuun lopussa, joten aikaa on.

Viime syksynä KT Kuntatyönantajille tehty valvontapyyntö teknisen sopimuksen epäkohdista ja toimimattomuudesta on korjannut tilannetta. Tämän hetkisen palautteen pohjalta näyttää siltä, että noin 80 % työnantajayksiköistä on tarttunut asioiden korjaamiseen ja paikalliset neuvottelut etenevät oikeaan suuntaan. KTK:sta seurataan tilannetta ja edellytetään, että loputkin työantajayksiköt saavat hoidettua epäkohdat kuntoon.

Näillä toimilla liitto on halunnut tukea paikallista sopimustoimintaa niin, että paikallisia olosuhteita on saatu huomioiduksi sopimusten soveltamisessa. Ilahduttavaa on havaita, että olemme yhteisesti KT:n kanssa saaneet paikallista neuvottelutoimintaa tuettua.

Muistutuksena vielä, että niin jäsenille kuin luottamusmiehille kommentoidaan sopimusneuvotteluiden etenemistä KTK:n some-kanavilla. Tervetuloa mukaan seuraamaan ja keskustelemaan.