Palkkakuilu yksityiseen sektoriin pahentaa kuntien rekrytointiongelmia

Monissa kunnissa on taisteltu pitkään ja kipeästi teknisen henkilöstön resurssipulasta. Kuntien palkkataso on tunnetusti matalampi kuin yksityisen sektorin vastaavissa töissä, joten uuden henkilöstön rekrytointi on haasteellista. Moni kunta joutuu tilanteeseen, jossa ammattitaitoista teknistä henkilöstöä ei saada palkattuja ja työt kasaantuvat ylikuormitetuille työkavereille. Tämä rasittaa entisestään kovan työtaakan alla jo valmiiksi painivaa henkilöstöä.

Toisinaan henkilöstövajausta paikataan kalliilla ostopalveluilla, joissa omat haasteensa aiheuttavat mm. se, ettei palvelun tarjoaja tunne työpaikkaa tai välttämättä sitoudu työhön samalla tavalla kuin oma henkilökunta. Oma väki tuntee oman kunnan tilanteen aina parhaiten.

Rekrytoinnin onnistumiseksi moni kunta on joutunut käyttämään rekrytointilisää, joka vääristää palkkauksen ”vanhaan” henkilöstöön nähden. Se lisää eriarvoisuuden tunnetta työpaikolla eikä motivoi jaksamaan vaativaa työtä.

Kuntien teknisen henkilöstön tehtävät ovat vaativia ja vastuullisia. He vastaavat yhteiskunnan toimivuudesta, kansalaisten turvallisuudesta ja terveydestä. Taloudellinen vastuu on myös usein teknisen henkilöstön harteilla. Lisäksi työn vaativuutta lisäävät monet lakisääteiset tehtävät. Julkisuus omalta osaltaan lisää henkisiä paineita; joudumme riepoteltavaksi ja selkänahan tulee olla paksumpi. Tämän kaiken tulisi näkyä myös palkassa!

 

Sari Estilä
puheenjohtaja


 

KTK valmistautuu virka- ja työehtosopimusneuvotteluihin

Kunnalliset virka- ja työehtosopimukset, AVAINTAn työehtosopimus ja valtion virka- ja työehtosopimus päättyvät 31.3.2020.

Sopimusneuvotteluihin on valmistauduttu KTK:ssa jo keväästä lähtien keräämällä jäsenjärjestöjen neuvottelutavoitteita neuvottelujärjestöjen KTN:n ja JUKOn sopimusvalmisteluun. Valmistelu etenee kuntien ja valtion osalta syksyn aikana siten, että tavoitteita käsitellään JUKOn eri sopimusalakohtaisissa neuvottelukunnissa ja hallituksessa. Joulukuussa tavoitteiden on tarkoitus olla jo melko pitkälle valmiina, jotta ne voidaan esittää työnantajille neuvottelupöydässä. AVAINTA-sopimuksen osalta KTN on itsenäinen neuvottelujärjestö ja vastaava valmistelu tapahtuu KTN:ssä.
Teknisten sopimuksen osalta neuvottelutavoitteet lyödään lukkoon JUKOn TS-jaostossa, jossa KTN:llä on vahva edustus.

Energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus on voimassa 31.1.2020 asti.

Energiateollisuus ry:n kanssa on sovittu neuvotteluajankohdat joulukuulle ja tammikuulle. KTN:n edunvalvontaseminaarissa on kerätty jäsenjärjestöiltä tavoitteet seuraaviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus päättyy 31.1.2021 tai jo 31.1.2020.

Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksessa on sovittu optiovuodesta. Tämä tarkoittaa sitä, että sopijaosapuolet neuvottelevat palkantarkistuksista ajalle 1.2.2020 – 31.1.2021 marraskuun 2019 loppuun mennessä. Jos palkantarkistuksista ei päästä sopimukseen, on osapuolilla oikeus irtisanoa työehtosopimus päättymään 31.1.2020.
Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukset neuvottelee YTN. KTK on YTN:n jäsen.

 

Kaikissa neuvottelupöydissä tulee olemaan palkankorotusvaatimusten lisäksi esillä monia muitakin vaatimuksia virka- ja työehtosopimusten sisällön parantamiseksi. Yksi tällainen on paljon julkisuudessakin jo ollut ns. Kiky-tuntien poistaminen. Vuonna 2017 sovittiin kilpailukykysopimusta koskevassa neuvottelutuloksessa vuosittaisen työajan pidentämisestä keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Tätä työajan pidennystä ei koeta oikeudenmukaisena eikä enää ajankohtaisena.

Kilpailukykysopimuksen perusteella leikattiin mm. kuntien ja valtion palveluksessa olleiden lomarahoja 30 prosentilla kolmen vuoden ajan. Tämä leikkaus tehtiin määräaikaisilla virka- ja työehtosopimuksilla, jotka päättyvät 30.9.2019. Näin ollen jatkossa lomarahoja ei enää leikata.

Neuvottelujen käynnistyttyä ja edetessä KTK, KTN, JUKO ja YTN tiedottavat niistä jäsenistölle lisää.

Lisätietoja: toimialajohtaja Jari Järvi, jari.jarvi@ktk-ry.fi, 040 718 5138


 

Tapaturmavakuutus turvanasi vapaa-ajalla

KTK on vakuuttanut jäsenensä vakuutusyhtiö Turvassa jäsenvakuutuksella, joka sisältää myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Vakuutettuina ovat KTK:n alle 70-vuotiaat jäsenet, myös maksavat eläkeläisjäsenet. Vakuutus on voimassa sen vuoden loppuun, jonka aikana jäsen täyttää 70 vuotta.

Vakuutuksesta korvataan tapaturman hoitokuluja enintään 8 611 euroa (v. 2019) tapaturmaa kohden ja omavastuu on 84 €. Vakuutus on voimassa vapaa-aikana kaikkialla maailmassa. Muistathan, että tapaturmavakuutus ei ole voimassa kilpaurheilussa eikä ehdoissa erikseen mainituissa vaarallisissa lajeissa ja harrastuksissa. Lue lisää tapaturmavakuutuksesta sekä muista KTK:n jäsenen eduista osoitteessa turva.fi/ktk


 

Tuo hyvä kuntatyö esille ja voita!
- Tekoja tiskiin -kampanjassa palkitaan kehittämistekoja kunta-alalta

Eikö olisi upeaa saada arvostusta hyvästä kehittämistyöstä, jota olet tehnyt kuntasi eteen? Eikö olisi mieletöntä, jos mahdollisimman moni tietäisi, mitä olet tehnyt - ja voisi jopa inspiroitua siitä?

Kunteko* etsii syksyn ajan hyviä kunta-alan kehittämistekoja Tekoja tiskiin -kampanjassa. Palkitsemme parhaimmat teot ja tekijät yhdessä KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen kanssa marraskuussa järjestettävässä Gaalassa. Haluamme kampanjalla tuoda kaiken suurenmoisen kehittämistyön kunnista kaikkien tietoisuuteen, innostaa muitakin kehittämään sekä antaa arvostusta teille kuntatyön mahtaville kehittäjille.

Kehittämistekoja voi lisätä Tekojen tori -sivulle, jossa on jo yli 400 kehittämistekoa monilta eri toimialoilta ympäri Suomea. Kehittämisteko voi olla pieni arjen muutos, iso organisaatiomuutos tai mitä vain siltä väliltä - kunhan se on vain kehittänyt sinun ja työyhteisösi työtä. Kaikki 31.10. mennessä Tekojen torille ilmoitetut kehittämisteot ovat mukana kilpailussa.

Parhaimmat kehittämisteot ja tekijät palkitaan 20.11. järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa Gaalassa Helsingissä. Gaalassa palkitaan kehittämistekoja toimialoittain ja teemoittain. Tänä vuonna palkitsemme Vuoden ympäristöteon, Vuoden yhdenvertaisuusteon, Vuoden teknologiateon sekä Vuoden viestintäteon. Näiden lisäksi palkitsemme aktiivisia ja innovatiivisia organisaatioita sekä yksittäisiä kehittäjiä. Näitä bileitä et halua jättää välistä.

Kerro siis kehittämistekosi Tekojen torilla, tee hyvä kuntatyö näkyväsi ja lähde tavoittelemaan voittoa!

Lisätietoja:
www.kunteko.fi/tekoja-tiskiin
Anna-Mari Jaanu, ohjelmapäällikkö, anna-mari.jaanu@kt.fi
Susanna Koivistoinen, projektitiedottaja, susanna.koivistoinen@kt.fi
Seuraa Kuntekoa myös Facebookissa ja Twitterissä @kunteko2020

*Kunteko 2020 on kunta- ja maakunta-alan kehittämisohjelma, joka tarjoaa kehittämisapua kuntaorganisaatoille sekä tekee hyvää kehittämistyötä näkyväksi. Kunteko on KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteinen hanke.


 

 

TS-luottamusmiesten koulutuspäivät 21.-22.11.2019 Helsingissä

KTK järjestää erityisesti uusille luottamusmiehille räätälöidyn kurssin 21.-22.11.2019 Helsingissä, Sokos Hotel Pasilassa. Kertaus ei liene pahitteeksi kenellekään, joten kaikki luottamusmiehet ovat tervetulleita osallistumaan! Ilmoittautuminen kurssille päättyy 22.10.2019. Tästä pääset ilmoittaumislomakkeeseen.


 

Luottamusmies - muista ilmoittaa tietosi JUKOlle!

Jukolaisten luottamusmiesten toimikausi on 1.8.2019-31.7.2022

Mikäli JUKO:n luottamusmiesvalinnat on kunnassanne/kaupungissanne tehty, olettehan toimittaneet tiedon JUKOon (jukola@juko.fi).

Mikäli ette ole saaneet sähköpostitse JUKOn luottamusmiesilmoitusta, tulee toimia seuraavasti:

Kun saat valtakirjan/luottamusmiesilmoituksen sähköpostiisi, on asia kunnossa. Näin olet mukana jakeluissa, saat mm. ajankohtaisia tiedotteita ja koulutuspostia.


 

Jäsenpalvelun terveisiä

Muistuttelemme eläköityviä jäseniämme tekemään eläkeläisen muutosilmoituksen, jotta jäsentiedot pysyvät ajan tasalla. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen on mahdollista jatkaa KTK:n eläkeläisjäsenenä. Ilmoituslomakkeen löydät täältä.

Työpaikan vaihtuessa jäsenmaksuperinnästä pitää tehdä sopimus uudessa työpaikassa. Jäsenyyteen liittyvistä muutoksista tulee aina ilmoittaa Jäsenpalveluun. Jäsenmaksusta on mahdollista saada alennusta, jos jäät työttömäksi, perhevapaalle tai pidät esim. vuorotteluvapaata.  Lisätietoa löydät täältä.


 

Tiesithän,

että KTK:lla on yhteistyösopimus, jonka kautta KTK:n jäsenet sekä samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet saavat maksutta puhelimitse yksityiselämään kuuluvaa, oikeudellista neuvontaa seuraavissa asioissa:

  • perintö-, testamentti- ja jakoasiat
  • perheoikeudelliset asiat (esim. avioehtosopimukset, lahjat lapsille ja puolisolle, avioero, ositus ja elatusapu)
  • avoparien oikeudelliset asiat (esim. yhteisomistuksen purkaminen)
  • perintö- ja lahjaverotus
  • huoneenvuokra- ja asunto-osakeyhtiöasiat, asuntokaupat sekä muut kiinteän ja irtaimen omaisuuden kaupat, mukaan lukien kaupan virheet
  • vahingonkorvausasiat
  • pankki- ja vakuutusoikeuteen kuuluvat asiat

Puhelun aikana sinulta kysytään alkuun KTK:n jäsennumero. Sen jälkeen keskus yhdistää puhelun asiasta vastaavalle juristille. Puhelinnumerot ja lisätietoa löydät jäsensivuiltamme.


 

Katso uusimmat edut osoitteesta www.memberplus.fi