Yhteiskuntasopimuksella liian kova hinta

6.5.2015

Juha sipilän kokoaman Yhteiskuntasopimuksella hinta oli liian kova

6.5.2015 21.05

Akava on valmis kantamaan vastuuta, mutta ei liian kovin ehdoin

Akava oli valmis kantamaan vastuuta keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kokoaman yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi, mutta hinta oli liian kova.


– Työntekijät olivat valmiit kantamaan vastuuta kovallakin hinnalla, mutta nyt hinta palvelussuhteen ehtojen heikennyksistä oli kohtuuton ja epäsuhtainen. Palkansaajille luvassa oli konkreettisia heikennyksiä mutta vastapaino näille jäi liian heiveröiseksi, puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Esimerkiksi työnantajien vastuu työntekijöiden muutosturvasta irtisanomistilanteissa tai työelämän kehittämisestä ei muodostunut tarpeeksi vahvaksi. 

– Haarukka palkansaajien ja työnantajien vastuunkannon välillä oli liian suuri. Lisäksi kyse oli niin suurista ja fundamentaalisista muutoksista, että niistä ei voi sopia näin nopeassa aikataulussa, Fjäder sanoo.

Akava pitää Suomen taloustilannetta, nopeasti kasvavaa ja vakiintuvaa työttömyyttä sekä uhkaavia palveluiden ja kansalaisten turvaverkon leikkauksia niin huolestuttavina, että se on valmis jatkamaan keskusteluita ja toimia Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi.

– Työttömien määrä hätyyttelee huolestuttavaa vauhtia jo puolta miljoonaa. Tämä on taloudellinen ja liian monelle myös inhimillinen tragedia, jonka pysäyttämiseksi meidän kaikkien on toimittava ja oltava valmiita maksamaan. Tämän vuoksi keskusteluita ja yhteistyötä on jatkettava mahdollisimman pian, Fjäder toteaa.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717