Ikäsyrjintää kokevat yleisimmin yli 55-vuotiaat työnhakijat

21.4.2022

Jokainen voi kohdata ikäsyrjintää missä tahansa työelämän vaiheessa, mutta tutkimusten mukaan kaikkein yleisimmin sitä kokevat yli 55-vuotiaat työnhakijat. Tämän vuoksi Cvapp.fi on laatinut oppaan yli 50-vuotiaille työnhakijoille ja työnantajille ikäsyrjinnän vähentämiseksi.

Yhteenveto:

  • Cvapp:n tekemän kyselyn perusteella 50% yli 40-vuotiaista vastaajista kertoi kokeneensa ikäsyrjintää hakiessaan uutta työpaikkaa.
  • Suomen Ekonomit -järjestön tekemän selvityksen mukaan 80% yli 55-vuotiaista työnhakijoista koki tulleensa ikäsyrjinnän kohteeksi.
  • Kaikkein vähiten ikäsyrjintää ilmeni sisäisen haun tai ylennyksen yhteydessä, käy ilmi Cvapp:n tekemästä kyselystä.

Puolet yli 40-vuotiaista kokenut ikäsyrjintää työtä hakiessa

Cvapp:n tekemän kyselyn perusteella yli 50% vastanneista yli 40-vuotiaista kertoi kokeneensa ikäsyrjintää hakiessaan uutta roolia (2021). Useimmiten syrjintä ilmeni heti haun ensimmäisessä vaiheessa, kun hakemus oli lähetetty sähköpostilla tai roolia oli haettu puhelimitse (54%). Uutta työpaikkaa hakiessa 48% hakijoista koki tulleensa syrjityksi ikänsä puolesta työhaastattelu-vaiheessa. Kaikkein vähiten ikäsyrjintää ilmeni sisäisen haun tai ylennyksen yhteydessä (28%).

Yli 55-vuotiaat työnhakijat: 80% koki tulleensa syrjityksi ikänsä vuoksi

Viimeisimmän Suomen Ekonomit -järjestön tekemän selvityksen mukaan 80% yli 55-vuotiaista työnhakijoista kokee joutuneensa ikäsyrjinnän kohteeksi työnhaussa (2020). Tämän perusteella ikäsyrjintä lisääntyy 30% verrattuna yli 40-vuotiailla teetettyyn kyselyyn. Kyselyyn vastanneista henkilöistä, jotka olivat kokeneet ikäsyrjintää, 68% kertoi kokeneensa syrjintää johtoryhmältä ja 47% kertoivat kokeneensa syrjintää oman esimiehensä taholta. Vähiten syrjintää koettiin työkavereiden (24%) ja alaisten tai yhteistyökumppanien taholta (5%).

Cvapp:n työnhakuopas: Näin vältyt ikäsyrjinnältä

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän, mutta ikäperäistä syrjintää on vaikea todistaa. Olemme koonneet vinkkejä, joiden avulla työnhakija kykenee osoittamaan rekrytoijan tai mahdollisen työnantajan ennakkoluulot vääriksi.

  • Jos sinulla ei ole vielä LinkedIn-profiilia, nyt on oikea hetki luoda sellainen. Se lisää näkyvyyttäsi, auttaa sinua ylläpitämään verkostoasi ja etsimään avoimia työpaikkoja. Monia työpaikkoja voi hakea suoraan LinkedIn-profiilin kautta.
  • Ylläpidä ja laajenna verkostoasi. Mitä laajempi verkostosi on, sitä suurempi on mahdollisuutesi löytää uusi työpaikka suhteilla.
  • Osallistu kursseille ja (täydennys)koulutuksiin. Siitä on hyötyä nykyisessä työssäsi ja se auttaa luomaan ansioluettelon, joka osoittaa sinun olevan elinikäinen oppija.
  • Opettele jatkuvasti uusia taitoja. Työnantajien kannalta on erityisen tärkeää, että tekniset taitosi ovat ajan tasalla.
  • Ole ylpeä iästäsi - kerro miten paljon työkokemusta sinulle on kertynyt ja vakuuta hakemuksessasi miten voit käyttää osaamistasi hyödyksi kyseisessä roolissa.
  • Painota miten olet energinen, edelleen halukas oppimaan uusia asioita, ja miten sitoutunut olet uraasi.

Oppaan täyden version löydät täältä