Turvan matkustajavakuutus

KTK:n jäsenet ovat Turvassa

 

Vakuutus on turvanasi matkalla

Ilman matkustajavakuutusta reissaaminen voi tulla todella kalliiksi. Jos ulkomaanmatkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan, kustannukset voivat olla järkytys suomalaiseen terveydenhoitojärjestelmään tottuneelle.

”Esimerkiksi ambulanssilento Thaimaasta Suomeen maksaa noin 20 000 euroa. Jos matkustajavakuutusta ei löydy, jää lasku itselle maksettavaksi”, kertoo vakuutusyhtiö Turvan erityisasiantuntija Taina Kotovainio. ”Valtio tai Kela eivät tällaisia kuluja korvaa”, hän jatkaa.

Eri puolilla maailmaa vaihtelevat hinnan lisäksi myös hoidon periaatteet. ”Arabiemiraateissa matkailija kävi tyypillisen vatsataudin vuoksi lääkärissä. Hän sai lääkkeitä ja nesteytystä. Hintaa yhdelle poliklinikkakäynnille tuli 1700 euroa”, Kotovainio kertoo.

Vatsataudille ei arvaisi nelinumeroista hintaa, mutta onneksi epäonnisella matkalaisella oli matkavakuutus kunnossa. Vakuutusyhtiö korvasi lääkärikäynnin sekä uudet lennot kotiin, kun matkasuunnitelmat olivat sairastumisen takia menneet uusiksi.

KTK:n jäsenten ei tarvitse huolehtia yksityisestä matkavakuutuksesta, sillä liitto on ottanut jäsenilleen vakuutusyhtiö Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen heidän vapaa-ajan matkoilleen.

Voit ladata älypuhelimeesi Turvan mobiilisovellus TaskuTurvan, jolloin matkavakuutuskortti kulkee näppärästi puhelimessa mukanasi matkalla. TaskuTurva on ladattavissa Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta. Myös liiton jäsenkortti toimii matkavakuutustodistuksena.

Ketkä ovat vakuutettuja?

Vakuutettuina ovat liiton jäsenet (myös maksavat eläkeläisjäsenet). Vakuutus on voimassa sen vuoden loppuun, jonka aikana jäsen täyttää 70 vuotta. Vakuutettuina ovat myös vakuutetun mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset.

Vakuutus on voimassa yhtäjaksoisesti enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Vakuutus ei ole voimassa ehdoissa erikseen poisrajatuissa urheilulajeissa tai harrastuksissa.

Muista ottaa matkalle mukaan jäsenkorttisi tai ladata TaskuTurva puhelimeesi. Hoitava laitos voi todeta niiden avulla, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus. Matkavakuutuskortti ei kuitenkaan ole maksukortti, joten sinun on hyvä varautua siihen, että joudut maksamaan kulut ensin itse ja hakemaan korvausta myöhemmin vakuutusyhtiöstä.

Jos joudut itse maksamaan hoitokulut, säilytä kuitit ja hae korvausta sähköisestä korvauspalvelusta, jonka löydät liiton jäsenille räätälöidyiltä sivuilta osoitteesta www.turva.fi/ktk. Kun käytät sähköistä korvauspalvelua, saat korvausrahat tilillesi nopeimmin.

Mitä vakuutuksesta korvataan?

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut ja lääkärin määräämät lääkkeet. Ennen matkan alkua ollut sairaus ei ole vakuutusehtojen tarkoittama matkasairaus. Tällaisen sairauden pahenemiseen liittyen korvataan ainoastaan ensiapuhoito matkakohteessa.

Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, mikäli se johtuu äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta tai matkakohteen kriisitilanteesta. Matkan peruuntuminen tarkoittaa sitä, että matkalle lähtö estyy. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan jo alkaneen matkan muuttumista.

Matkan peruuntumisesta korvataan kuluja, joita matkan järjestäjä ei lain tai matkaehtojen mukaan palauta. Matkan keskeytyessä voidaan korvata esimerkiksi ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Lisäksi korvataan matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa.

Tarkempaa tietoa vakuutusten sisällöstä löydät täältä.

Myös matkatavarat vakuutettuna

Jäsenvakuutukseen sisältyy myös matkatavaravakuutus vapaa-ajanmatkoille, joka korvaa matkoilla mukana oleville matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja. Matkatavaravakuutus saattaa sisältyä myös kotivakuutukseesi. Esimerkiksi Turvan kotivakuutukseen on mahdollista liittää matkatavarat.

SOS auttaa apua tarvitsevia matkaajia

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen ”hälytyskeskus”, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomen kielellä, ja siellä tunnetaan myös KTK:n vakuutus.

SOSiin voi ottaa yhteyttä myös muissa kuin hätätapauksissa. He voivat esimerkiksi neuvoa lähimmän luotettavan lääkäriaseman sijainnin.

SOSin asiantuntijat selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOSin yhteyslääkärin. SOS keskustelee tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa ja välittää potilaan hoidon kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. Jos hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOSiin.

Suomenkielinen hätäpalvelu palvelee sinua ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä numerossa +358 1019 5111.

Lisätietoja jäsenvakuutuksesta

Vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet löytyvät Turvan tekemiltä palvelusivuilta www.turva.fi/ktk. Tutustu vakuutusehtoihin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin ennen matkalle lähtöä.

Lisätietoja vakuutuksesta saat Turvan toimipaikoista, asiamiehiltä tai palvelunumerosta 01019 5110. Toimipaikkojen yhteystiedot ja lisätietoja Turvasta löydät osoitteesta www.turva.fi.

Teksti: Turva/Tuomas Kekkonen

*************************************************************************

Esimerkkejä liiton jäsenten matkustajavakuutuksista:

 

"Minulla on matkavakuutus liiton kautta Turvassa ja on ollut ihanaa huomata, miten hyvin homma toimii! Useammalla matkalla olen sairastellut ja asiat ovat hoituneet matkan aikana ja sen jälkeen helposti & nopeasti Turvan kautta! Bulgariassakin lääkäri tuli suoraan hotellihuoneeseen, sain lääkkeet heti eikä mitään tarvinnut maksaa. Näytin vain vakuutuskorttiani ja se riitti. Sairastelu jatkui vielä reissun jälkeen Suomessa, jossa myös pääsin vakuutuksen turvin vielä yksityiselle lääkäriasemalle tutkimuksiin. Tulin kuntoon eikä minun tarvinnut maksaa lääkärikuluista mitään. Se oli ihanaa! Ulkomaan reissulla tällainen on tärkeää, koska kulut saattavat nopeasti pompsahtaa suuriksi. Lomasta voi nauttia täysillä, kun ei tarvitse raha/vakuutusasioista murehtia! :)"

Turistiripuli Thaimaassa, 5 000 €

Jäsen oli lomamatkalla Thaimaassa ja sairastui vatsatautiin, ”turistiripuliin” kotiinlähtöä edeltävänä päivänä. Hänen kuntonsa oli sen verran huono, että hänet otettiin matkakohteessa sairaalahoitoon saamaan lääkitystä ja nestehoitoa. Hän ei päässyt suunnitellulle paluulennolle sairaalahoidon vuoksi. Vakuutuksesta korvattiin: lääkärinpalkkio poliklinikkakäynnistä, matkakulut sairaalaan ja lentokentälle sairaalasta, sairaalahoito matkakohteessa sekä uusi lento kotimaahan. Edellä mainitut korvaukset olivat yhteensä noin 5 000 euroa.

Matkan peruuntuminen

Olin maksanut kahden viikon matkan Thaimaahan. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin juuri ennen matkan alkua, kun sain ikävän puhelinsoiton: vanhin veljeni sai sydänkohtauksen ja kuoli välittömästi. Samalla kauan kaivattu loma sai väistyä, sillä minun oli riennettävä äitini avuksi. Silloin olin kiitollinen matkavakuutuksesta. Menettämäni matkarahat tulivat tililleni tuota pikaa.