Puheenjohtajalla on asiaa 4.5.2016

9.5.2016

Kilpailukykyneuvottelut etenevät verkkaisesti, mutta ratkaisua haettaneen toukokuun viimeisellä viikolla.

Neuvottelut etenevät verkkaisesti

Kilpailukykyneuvotteluja käydään monilla aloilla verkkaisesti, koska työnantajan ja järjestöjen näkemykset ovat vielä etäällä toisistansa. Hyviä ja innovatiivisia keskusteluja kuntapöydissä on kuitenkin käyty.

Kilpailukykyasiat tulee ratkaista sopimalla, koska maan hallituksen ns. pakkolait ovat vaa’an toisessa kupissa. Ne eivät ole mikään tavoiteltava vaihtoehto. Lainsäädännöllä ei työmarkkina-asioita pitäisi ratkaista, vaan osapuolten välisillä neuvotteluilla ja sopimuksilla. Aikaa neuvotteluille on vielä kolme viikkoa, joten ratkaisua haettaneen toukokuun viimeisellä viikolla.

Työmarkkinajärjestöjen ja jäsenten kannalta Akavan perustama yksinyrittäjien edunvalvontajärjestö on hyvä avaus. Jokaiselle omaa osaamistaan myyvällä ammattilaisella ja asiantuntijalla pitää olla sosiaaliturva sekä muut turvaverkostot kunnossa. Sivutoiminen yrittäjyys pitää olla mahdollista, jotta osaamistaan voi myydä ja hyödyntää yhtenä elannon lähteenä. Samalla kaikkien muotoseikkojen tulee olla kuitenkin kunnossa esimerkiksi oman työnantajan kanssa, ettei yrittäjätoiminnasta aiheudu mitään turhia ongelmia.

Työllä on tulevaisuudessa useammat kasvot ja muodot, joten ammattiliittojen pitää varmistaa jäsenille toimivat turvaverkot muuttuvissa tilanteissa. On myös palkansaajien etu, että yksinyrittäjien työn hinta on kunnossa, asiallisella tasolla, sekä eläke-edut hoidettu. Ei yhteiskunnan vastuita voi siirtää tai ulkoistaa yksittäisten toimijoiden harteille.

Maan hallitus on väläytellyt muun muassa viranomaistoimintojen yhtiöittämisiä. Nyt on kysyttävä, miksi viranomaistoiminta pitäisi siirtää pois demokraattisesta päätöksenteosta? Sen jälkeen kansalaisilla ei ole enää suoria mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin, kun yritykset vastaavat toiminnastaan tietenkin oman hallintonsa kautta. Ovatko kansalaiset todella antaneet maan hallitukselle näin suuren markkinaehtoisen valtakirjan? Markkinaehtoinen yhteiskunta tuo omat ongelmat, joita ei kansalaisille ole edes kuvattu tai kerrottu. Muutoksia varmasti tarvitaan, mutta nyt ollaan menossa nopeasti toisen ääripään, hallitsemattomaan suuntaan.

Ennen kesälomia on paljon tapahtumia ja neuvotteluja edessä, joten seuratkaa KTK:n digitaalisia viestimiä niin olette online ajan tasalla.

Hyvää ja aurinkoista helatorstaita!

puheenjohtaja Keijo Houhala

KTK Tekniikan Asiantuntijat ry