Siirry sisältöön

Kunta- ja hyvinvointialalle uudet virka- ja työehtosopimukset sekä uusi palkkaohjelma

Puoli miljoonaa kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajaa on saanut uudet virka- ja työehtosopimukset, kun kaikki järjestöt ilmoittivat neuvottelutuloksen hyväksymisestä maanantaina 5. toukokuuta.

Lähes kolmen vuoden sopimuskaudelle (34 kuukautta) palkat nousevat yhteensä 7,37 prosenttia. Korotus vastaa kustannusvaikutukseltaan vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa, kun sopimuskausi on hieman lyhyempi. Tämän lisäksi uudistettu palkkaohjelma nostaa palkkoja 1,8 prosenttia. Merkittävä osa korotuksista tulee palkansaajille yleiskorotuksena, osa järjestelyerinä.

Kunta- ja hyvinvointialan kaikkiin sopimuksiin on sovittu sama kustannusrakenne, KT:n yrityssektorin palkkaohjelma poikkeaa tästä hieman.

JUKOn jäsenliittojen palkansaajaryhmiä ovat muun muassa opettajat, kirjastonhoitajat, museoamanuenssit, hallinnon esihenkilöt ja asiantuntijat. Myös kulttuurin ja vapaa-ajan, infrastruktuurin ja ympäristöpalvelujen sekä ruokapalvelujen esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä työskentelee jukolaisia.

Tavoite täyttyi – uusi palkkaohjelma voimassa vuoteen 2028

Jännitystä neuvottelukierrokselle saatiin sopimuskauden loppumetreillä, kun Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT irtisanoi vuonna 2022 sovitun viisivuotisen palkkaohjelman kaksi viimeistä vuotta.

Neuvottelut uudesta ohjelmasta jatkuivat kuitenkin osana sopimuskokonaisuutta, ja yhteisen näkemyksen uudesta palkkaohjelmasta (kehittämisohjelma) osapuolet löysivät 29. huhtikuuta.

Samalla JUKO ja sen jäsenliitot saavuttivat tälle neuvottelukierrokselle asetetut tavoitteet ostovoimaa parantavista palkankorotuksista ja palkkojen jälkeenjääneisyyttä korjaavasta palkkaohjelmasta.

JUKO painottaa, että sopimusratkaisu ja palkkaohjelma syntyi neuvottelemalla erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Merkittävää on myös, että uudistettua palkkaohjelmaa ei voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä.

Ohjelma on parantanut kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, tuloksellisuutta, laatua ja henkilöstön saatavuutta. Se on myös kaventanut naisten ja miesten välisiä palkkaeroja.

Neuvottelut alkoivat 11. maaliskuuta. Kunta- ja hyvinvointialalla sopimuskausi päättyi 30. huhtikuuta.

JUKOn neuvottelijat pääneuvotteluryhmässä 2025 | hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ), toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen (JUKO), työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan asiantuntijat).

Luottamusmies on jatkossa luottamusedustaja

Sopimuskauden aikana voimaan tulee edellisen kauden työryhmätyön lopputulema sukupuolineutraaleista nimikkeistä. Suurin muutos on, että luottamusmies on jatkossa kunta- ja hyvinvointialalla luottamusedustaja.

Sopimuskauden aikainen työryhmä selvittää henkilöstön edustajan asemaa koskevia määräyksiä laajemmin.

Uudet sopimukset

KT yrityssektorin uudet sopimukset määräytyvät palvelualan mukaan.

  • KT:n yrityssektorin yleinen työehtosopimus YTES (korvaa AVAINTESin)
  • KT:n yrityssektorin henkilöstövuokrausalan työehtosopimus
  • KT:n yrityssektorin hyvinvointialan yleinen työehtosopimus
  • KT:n yrityssektorin opetushenkilöstön työehtosopimus OTES

Yleistä

  • Sopimuskausi | 1.5.2025–29.2.2028
  • Palkankorotukset | Yhteensä 7,37 prosenttia + palkkaohjelma 2026–2028 (kehittämisohjelma) 1,8 prosenttia
  • Pääsopijat | JUKO, JAU (JHL, Jyty), SOTE (Tehy, Super) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Palkankorotukset 2025–2028

  • Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
  • Hyvinvointialueiden yleinen virka- ja työehtosopimus HYVTES
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
  • Kustannusvaikutuksiltaan vastaavat korotukset | Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES, Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS, Lääkärien virka- ja työehtosopimus LS

1.10.2025

  • Yleiskorotus nostaa palkkoja 53 euroa, kuitenkin vähintään 2,5 prosenttia.

1.8.2026

  • Yleiskorotus nostaa palkkoja 2,27 prosenttia.

1.10.2026

  • Paikallinen järjestelyerä nostaa palkkoja 0,2 prosenttia. Jos paikallisen erän jakamisesta ei päästä yksimielisyyteen, sen jakamisesta päättää työnantaja.
  • Kehittämisohjelman paikallinen järjestelyerä nostaa palkkoja 0,4 prosenttia. Työnantaja ja pääsopijajärjestöjen paikalliset edustajat neuvottelevat järjestelyerän käyttämisestä.

1.4.2027

  • Yleiskorotus nostaa palkkoja 2 prosenttia.
  • Paikallinen järjestelyerä nostaa palkkoja 0,4 prosenttia. Jos paikallisen erän jakamisesta ei päästä yksimielisyyteen, sen jakamisesta päättää työnantaja.
  • Kehittämisohjelman paikallinen järjestelyerä nostaa palkkoja 0,4 prosenttia. Työnantaja ja pääsopijajärjestöjen paikalliset edustajat neuvottelevat järjestelyerän käyttämisestä.

1.2.2028

  • Kehittämisohjelman paikallinen järjestelyerä nostaa palkkoja 1 prosentin.

KT:n yrityssektorin palkankorotukset

Kustannusvaikutuksiltaan kunta- ja hyvinvointialaa vastaavat korotukset. Palkkaohjelmaan liittyvät poikkeukset sopimuksen nimen perässä.

  • KT:n yrityssektorin yleinen työehtosopimus YTES: vuosina 2026 ja 2027 palkkaohjelma nostaa palkkoja 0,6 prosenttia.
  • KT:n yrityssektorin henkilöstövuokrausalan työehtosopimus: kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman mukaiset korotukset.
  • KT:n yrityssektorin hyvinvointialan yleinen työehtosopimus: kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman mukaiset korotukset.
  • KT:n yrityssektorin opetushenkilöstön työehtosopimus OTES: vuosina 2026 ja 2027 palkkaohjelma nostaa palkkoja 0,6 prosenttia.

Sopimusselostus luottamusmiehille

  • Hyvinvointialuesopimukset keskiviikkona 7. toukokuuta kello 16–17. Linkin Teams-tilaisuuteen lähetämme luottamusmieskirjeessä.
  • Kuntasopimukset torstaina 8. toukokuuta kello 16–17. Linkin Teams-tilaisuuteen lähetämme luottamusmieskirjeessä.

JUKO

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kunta- ja hyvinvointialan sopimusneuvottelut alkavat 11. maaliskuuta

Kunta- ja hyvinvointialan sopijapuolet aloittavat neuvottelut uusista työ- ja virkaehtosopimuksista tiistaina 11. maaliskuuta. Sopimuksista neuvottelevat palkansaajien neuvottelujärjestöt JUKO, JAU (JHL, Jyty), SOTE (Tehy, Super) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Noin puolta miljoonaa palkansaajaa koskevat kunta- ja hyvinvointialan sopimukset ovat päättymässä keskiviikkona 30. huhtikuuta. JUKOn kuntasektoria ja hyvinvointialuesektoria pääneuvotteluryhmässä edustavat JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ), toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen (JUKO),

Kunta- ja hyvinvointialan sopimusneuvottelut alkoivat tiistaina

Neuvottelut lähes puolen miljoonan kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijän työ- ja virkaehtosopimuksista alkoivat pääneuvotteluryhmän kokouksella tiistaina 11. maaliskuuta. Pääneuvotteluryhmä koordinoi kaikkia kunta- ja hyvinvointialan sopimusneuvotteluja. Kuudesta sopimuksesta neuvottelevat palkansaajien neuvottelujärjestöt JUKO, JAU (JHL, Jyty), SOTE (Tehy, Super) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. JUKO painottaa, että osaavan työvoiman pysyvyys ja saatavuus edellyttää kilpailukykyistä palkkaa ja ostovoimaa parantavaa

Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Kunta- ja hyvinvointialan palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, JAU (JHL, Jyty), Sote (Tehy, Super) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pääsivät yhteisymmärrykseen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista tiistaina 29. huhtikuuta kello 22.15. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien kunta- ja hyvinvointialan sopimusalakohtaisten työehtosopimusneuvottelujen loppuun saattamisen. Lisäksi neuvottelutuloksen voimaantulo vaatii kaikkien palkansaajajärjestöjen sekä KT:n hallinnon hyväksynnän. Hallinnot käsittelevät neuvottelutulosta tulevina päivinä.

Kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusaloilla on päästy sopimukseen 1.2.2024 keskitettyjen järjestelyerien jaosta

Sopimuskorotukset vuonna 2024 Kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusaloilla on päästy sopimukseen 1.2.2024 keskitettyjen järjestelyerien jaosta. Sopimusten sisältö poikkeaa jonkin verran sopimusaloittain. TS: Terveystarkastajat siirtyvät toimistotyöaikaan 1.6.2024 alkaen Keskitetyn järjestelyerän käytön yhteydessä sovittiin, että terveystarkastajiin ja terveystarkastajia vastaavilla nimikkeillä oleviin viranhaltijoihin/työntekijöihin noudatetaan 1.6.2024 alkaen KVTESin työaikaluvun 8 §:n mukaisen toimistotyöajan määräyksiä. KVTESin liitteen 18 mukaisia työaikamääräyksiä sovelletaan